Chocolate Chip Cookies eli suklaahippukeksit ovat amerikkalaisten leivonnaisten tunnetuimpia klassikoita. Parhaimmillaan ne ovat pinnasta rapeita ja sisältä sitkeän pehmeitä. Siksi paistoajan kanssa saa olla kieli keskellä suuta, jotta keksejä ei paista kuiviksi. Pinta voi ruskistua kevyesti. Amerikan tyyliin keksit saavat olla reilun kokoisia. Kutsuille, joilla on muutakin makeaa tarjolla, tekisin pienempiä versioita, jolloin taikina venyy 25-30 kappaleeseen.
Tyypillisen cookie-ohjeen hiput ovat tummaa tai maitosuklaata tai näiden yhdistelmiä. Itse preferoin joko tummaa suklaata tai sekoitusta. Usein näkee myös tummia keksejä, joiden taikinassa on kaakaojauhetta ja valkosuklaahippuja. Valkosuklaa toimii hyvin, kun kaakaojauhe on mukana taittamassa liikaa makeutta.
Cookie-resepti on helppo- ja nopeatekoinen ja näitä on kiva leipoa lastenkin kanssa.
Taikina:
175 g voita
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl fariinisokeria
1 ½ tl vaniljauutetta
1 iso kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
2 ½ dl suklaahippuja/nappeja
Sulata voi kattilassa niin, että se kiehahtaa. Lisää sokerit. Anna sokereiden hieman sulaa joukkoon. Lisää vaniljauute ja reippaasti käsivispilällä sekoittaen muna.
Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita jauhoseos taikinaan muutamassa erässä. Anna taikinan jäähtyä huoneenlämpöiseksi, jotta suklaa ei sula taikinan joukkoon. Lisää sitten suklaahiput.
Annostele taikina kahden lusikan avulla nokareiksi pellille leivinpaperin päälle.
Paista 200 asteessa 8-10 minuuttia. Älä paista koviksi, vaan jätä keskeltä pehmeiksi.
marenkisuukko: itse olen leiponut tällä ohjeella niin monesti, että isoja muutoksia en uskalla lähteä suosittamaan. Voi olla, että jos kyseessä esim. megaiso kananmuna, se voi vaikuttaa rakenteeseen. Itse käytän useimmiten leivonnassa voita, joskus margariinin käyttö voi vaikuttaa lopputulokseen. Jos taikina vaikuttaa hyvin löysältä vielä jäähtymisen jälkeen, voit lisätä hieman jauhoja. Onnea seuraavaan yritykseen!