Britakakku on yksi suosituimmista kesäkakuista, mutta nyt kerron teille jotain yllättävää: tämä oli ensimmäinen kerta, kun minä leivoin sitä! Tässä piileekin yksi bloggaamisen hienouksista. Yhä kymmenen blogivuoden jälkeenkin löytyy tällaisia perusasioita, jotka ovat minulle uusia!

Leipoessa pohdiskelin, mikä tekee Britakakusta niin suositun – mitä minä olen siis missannut? Yksi tekijä on varmasti pohjan kerroksellisuus. Alla oleva kerros muistuttaa sokerikakkupohjaa, mutta voi antaa sille mehevyyttä. Ylempi kerros taas on ihanan rapeaa marenkia. Myös valmistamisen helppous on kesäkakussa tärkeää. Pellillä paistettaessa ei tarvitse murehtia kohoamista ja kakku on helppo skaalata isommallekin väelle.

Täyte on usein yksinkertaisuudessaan kermavaahtoa, jota voi fiiliksen mukaan maustaa erilaisilla rahkoilla ja tuorejuustoilla. Vastapainoksi raikkaita marjoja tai hedelmiä, jotka toimivat myös koristeina. Jos ympärillä on puutarha tai mökkimiljöö, voi koristelua täydentää luonnon antimista. Esimerkiksi sarviorvokit, maitohorsma, apila ja ruusu soveltuvat syötäviksi. Täältä löydät kukkien sokerointiohjeen ja listan muista syötävistä kukista.

Minkälainen suhde sinulla on Britakakkuun? Onko se ”The one and only” -kesäkakku?

Mansikka-brita

Vinkit:

  • Britakakun pohjan voi pakastaa. Näin esimerkiksi isoja juhlia ajatellen yksi työvaihe on ennakolta hoidettu.
  • Tarjoile kakku pian täyttämisen jälkeen, jotta marenki säilyttää rakenteensa.
  • Jos haluat marengilla kuorrutetun pohjan päällimmäiseksi, tee täyte puolikkaana annoksena ja laita sitä vain yksi kerros kahden pohjan väliin.

Pohja:
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
1 ½ dl sokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
3 keltuaista
1 ½ dl maitoa

Marenki:
3 valkuaista
1 ½ dl sokeria

Täyte:
6 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
400 g mansikkarahkaa
500 g mansikoita


Sulata voi ja anna voisulan jäähtyä. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää keltuaiset, maito ja voisula ja sekoita vatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina vajaan sentin paksuiseksi levyksi leivinpaperilla vuoratulle pellille (31 x 39 cm). Pohja leviää uunissa, joten taikinan ei tässä vaiheessa tarvitse ulottua reunaan saakka.

Mittaa valkuaiset kulhoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi (noin 5 minuuttia). Lisää sokeri pienissä erissä hyvin vatkaten. Annostele marenkivaahto nokareiksi pohjataikinan päälle ja levitä tasaiseksi.

Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä. Leikkaa pohja keskeltä kahtia.

Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi. Sekoita joukkoon mansikkarahka. Leikkaa mansikat siivuiksi. Osan voi jättää kokonaisiksi koristelua varten.

Levitä puolet vaahdosta ja mansikoista pohjan päälle. Nosta päälle toinen pohja ja laita loput täyteainekset samaan tapaan kuin edellä.